zbiory i liczby urojone
matematyczny świr : Proszę wziąć pod uwagę że jestem studentem I roku i rzeczy które powinny być dla mnie
oczywiste dla mnie niestety nie są. Dziękuje
Witam dostałem zadanie narysowania takiego zbioru
Na płasczyżnie R2 narysuj :
A{(x,y) R2 : Ψ(x,y) ⇒ [ φ(x,y) i Ψ(x,y) ] }
φ(x,y) = {(x,y) należy do R2 : (x−y)3 = x3 − y3
Ψ(x,y)= { (x,y) należy do R2 : |y|≤ 2−|x| }
Rozwiązałem równanie (x−y)3 = x3 − y3
i wszyło
(x−y)3 = x3 − y3 ⇒ x=y
Czy w ogóle mogę to tak uprościć ? nie zniknie jakieś rozwiązanie ?
ale drugą cześć nie wiem jak zrobić ponieważ chciałem to rozpisać na cztery przypadki lecz nie
wiem co zrobić z znakami czy je odwracać czy nie
czy po prostu to odrazu narysować ?
Jakieś wskazówki ?
14 paź 11:54
the foxi:
x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
więc (x−y)3=(x−y)(x2+xy+y2)
(x−y)2=x2+xy+y2
x2−2xy+y2=x2+xy+y2
−2xy=xy
3xy=0
x=0 ∨ y=0
14 paź 11:57
PW: the foxi, podzieliłeś obie strony równania przez (x−y) i w ten sposób zgubiłeś punkty
(a, a) − te które mają jednakowe współrzędne.
14 paź 12:29
Adamm:

dziwne oznaczenia
(x−y)
3 = x
3−y
3 ⇔ x=y lub x=0 lub y=0
|x|+|y|≤2 to kostka na płaszczyźnie
(Ψ ⇒ (φ ∧ Ψ)) ⇔ (¬Ψ ∨ (φ ∧ Ψ)) ⇔ (¬Ψ ∨ φ)
A = {(x, y): ¬Ψ(x, y)} ∪ {(x, y): φ(x, y)}
14 paź 12:40
Adamm:

narysowałem część wspólną zamiast sumy
{(x, y): ¬Ψ(x, y)} na niebiesko
{(x, y): φ(x, y)} na różowo
A na czerwono
14 paź 12:46
matematyczny świr : Narysowanie tej kostki i x=y rozumiem, ale nie wiem do końca co oznacza ten zapis
A{(x,y) R2 : Ψ(x,y) ⇒ [ φ(x,y) i Ψ(x,y) ] }
14 paź 13:56