matematykaszkolna.pl
zbiory i liczby urojone matematyczny świr : Proszę wziąć pod uwagę że jestem studentem I roku i rzeczy które powinny być dla mnie oczywiste dla mnie niestety nie są. Dziękuje Witam dostałem zadanie narysowania takiego zbioru Na płasczyżnie R2 narysuj : A{(x,y) R2 : Ψ(x,y) ⇒ [ φ(x,y) i Ψ(x,y) ] } φ(x,y) = {(x,y) należy do R2 : (x−y)3 = x3 − y3 Ψ(x,y)= { (x,y) należy do R2 : |y|≤ 2−|x| } Rozwiązałem równanie (x−y)3 = x3 − y3 i wszyło (x−y)3 = x3 − y3 ⇒ x=y Czy w ogóle mogę to tak uprościć ? nie zniknie jakieś rozwiązanie ? ale drugą cześć nie wiem jak zrobić ponieważ chciałem to rozpisać na cztery przypadki lecz nie wiem co zrobić z znakami czy je odwracać czy nie czy po prostu to odrazu narysować ? Jakieś wskazówki ?
14 paź 11:54
the foxi: x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2) więc (x−y)3=(x−y)(x2+xy+y2) (x−y)2=x2+xy+y2 x2−2xy+y2=x2+xy+y2 −2xy=xy 3xy=0 x=0 ∨ y=0
14 paź 11:57
PW: the foxi, podzieliłeś obie strony równania przez (x−y) i w ten sposób zgubiłeś punkty (a, a) − te które mają jednakowe współrzędne.
14 paź 12:29
Adamm: rysunek dziwne oznaczenia (x−y)3 = x3−y3 ⇔ x=y lub x=0 lub y=0 |x|+|y|≤2 to kostka na płaszczyźnie (Ψ ⇒ (φ ∧ Ψ)) ⇔ (¬Ψ ∨ (φ ∧ Ψ)) ⇔ (¬Ψ ∨ φ) A = {(x, y): ¬Ψ(x, y)} ∪ {(x, y): φ(x, y)}
14 paź 12:40
Adamm: rysunek narysowałem część wspólną zamiast sumy {(x, y): ¬Ψ(x, y)} na niebiesko {(x, y): φ(x, y)} na różowo A na czerwono
14 paź 12:46
matematyczny świr : Narysowanie tej kostki i x=y rozumiem, ale nie wiem do końca co oznacza ten zapis A{(x,y) R2 : Ψ(x,y) ⇒ [ φ(x,y) i Ψ(x,y) ] }
14 paź 13:56