podzielnosc
Krzysiek60: Udowodnij ze dla dowolnej liczby naturalnej n liczba
| 3n−5 | |
| (n3−3n2+2n) jest liczba calkowita |
| 12 | |
Muszse udowodnic ze liczba (3n−5)(n
3−3n
2+2n) jest podzielna przez 12
liczba n
3−3n+2n= (n−2)(n−1)n jest podzielna przez 6
Brakuje mi podzielnosci przez 2 Jak wytlumaczyc ze liczba (3n−5) jest podzielna przez 2 ?
14 paź 11:49
Adamm:
(3n−5)(n−2)(n−1)n = (2n−2+n−3)(n−2)(n−1)n = 2(n−1)(n−2)(n−1)n+(n−3)(n−2)(n−1)n
2(n−1) jest podzielna przez 2, (n−2)(n−1)n przez 6, razem przez 12
(n−3)(n−2)(n−1)n jest podzielna przez 4! = 24, więc też i przez 12
14 paź 11:52
Krzysiek60: Witam i dziekuje
14 paź 12:00