funkcja kwadratowa
Marek: Czesc,
glupie pytanie ale jaka jest tu kolejnosc wykonywania dzialan:
−2(x+3)(x−5)
Dzieki za pomoc
14 paź 11:05
Krzysiek60: masz tutaj tylko jedno dzialanie czyli mnozenie
Mnozenie jest przemienne −−− a*b*c= np a*c*b lub b*c*a itd
14 paź 11:08
Tadeusz:
a jak wolisz?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
−2(.................)
czy a moze (10−2x)(x+3)=....
14 paź 11:09
Krzysiek60: Poza tym zadaje glupie pytanie bo ?
14 paź 11:10
Adamm: A ponoć nie ma głupich pytań
14 paź 11:14
PW: Bo uczę się o funkcji kwadratowej, a mnożenie było wcześniej.
14 paź 11:15
Tadeusz:
... obstawiam przekształcenia algebraiczne ..
14 paź 11:18
Marek: a bo mi sie wydaje, ze to podstawy. a jednak MI ich brakuje.
Mialem dwie mysli.. (bo wszystko mi sie popierd..lilo).:
a) ze wymnoze −2 z pierwszym nawiasem najpierw
b) albo ze wymnoze dwa nawiasy ze soba wpierw
ale to wychodzi na jedno, nie?
14 paź 11:19
Krzysiek60:
14 paź 11:20
Marek: nie uczylem sie regularnie, wiec mam spore luki. a matma tego nie wybacza, slyszalem.. i
widzialem
14 paź 11:20
Krzysiek60: I tez poczulem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
To co masz z tym zrobic ?
14 paź 11:22
Marek: no trudno taki zywot, lepiej pozno niz wcale
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
mam wszystko ze soba pomnozyc.
ale jak powiedzmy mnoze wpierw dwa nawiasy. to jest to frywolne "kazdy z kazdym", tak?
a co jesli chcialbym opuscic nawiasy i pozniej mnozyc? wolno tak?
kiedy musze przy opuszczaniu nawiasow zmieniac znak na przeciwny`? chyba tylko, gdy stoi przed
nim
jakies minusowe wyrazenie czy liczba`?
14 paź 11:37
Krzysiek60: Jesli najpierw opscisz nawiasy to dostaniesz
−2*x+3x−5 wiec chyba kicha
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Przyklad na zmiane znakow
2x−(x+5x
2−4x
5+2)= 2x−x−5x
2+4x
5−2
Inny
5+(x−3x
2+6x
3−7x
4−5)= 5+x−3x
2+6x
3−7x
4−5
14 paź 11:58
Marek: Dzieki wielkie
14 paź 14:33