znajdź pierwiastki trójmianu
z: Proszę o sprawdzenie..
Znajdź pierwiastki trójmianu x
2+4x+1=0 w zbiorze reszt ℤ
11.
Δ = 16 − 4 = 1
√Δ = 1
| | −4−1 | | 5 | |
x1 = |
| = − |
| = −5*2−1 = −5*6 = −30 = 8 |
| | 2 | | 2 | |
| | −4+1 | | 3 | |
x2 = |
| = − |
| = −3*2−1 = −3*6 = −18 = 7 |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 01:33
jc: x=3 lub x=4,
14 paź 07:16
14 paź 10:53
z: Dlaczego x=3 lub x=4? −30=30 mod 11=8, −18=18 mod 11=7?
14 paź 13:41
PW: Dla x=8
x2=64
64(mod11)=9
4x=32
32(mod)11=10
x2+4x+1 = 9 + 10 + 1 = 20
20(mod11)=9≠0
Liczba 8 nie jest rozwiązaniem równania.
Liczba 3 jest rozwiązaniem:
9(mod11)+12(mod11)+1(mod11) = 9+1+1 = 11
11(mod11) = 0
14 paź 14:34
Adamm:
problem w tym że pierwiastkowanie w Z11 nie działa tak samo jak pierwiastkowanie
w R
14 paź 14:56
Adamm:
cofam to, nawet nie o to chodzi, i tak −1 jest drugim z pierwiastków
po prostu źle obliczyłeś
−30+3*11 = 3
−18+2*11 = 4
14 paź 15:02
14 paź 15:06
z: Dziękuję za pomoc.
14 paź 15:40