dzielenie w systemie szesnastkowym
z: DA516 : 1216 = ?16
Jak to podzielić pod kreską? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku, proszę?
14 paź 00:56
PW: Jak to "wytłumaczyć krok po kroku"?
W systemie dziesiątkowym umiesz, np żeby wykonać dzielenie
358:12
myślisz:
− Ile razy liczba 12 zmieści się w 35?
Masz w głowie tabliczbę mnożenia i szybko oceniasz: 3 za dużo, bo 3 razy 12 jest 36, wobec
tego 2, i piszesz:
358:12 = 2…
− 24
−−−−−−−
118
Myślisz dalej:
− Ile razy liczba 12 zmieści się w 118?
Masz w głowie tabliczbę mnożenia, więc szybko oceniasz, że 9 razy 12 = 108, wobec tego
358:12 = 29…
− 24
−−−−−−−
118
− 108
−−−−−−−
10
i tak dalej.
Już wiesz, w czym tkwi sekret?
14 paź 11:12
z: DA516 : 1216 powinno wyjść C2. Nie rozumiem, dlaczego w DA mieści się C. Czy mam to
liczyć jako DA=1310 i wtedy dzielić przez 12? Ale wtedy nie wychodzi mi C.
Rozumiem to tak, że skoro D = 13, to w D mieści się jedno 12:
DA516 : 1216 = 19C
−C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1A −−−−> 1A to 110, więc 12 mieści się 9 razy: 1216*916=102, czyli A2:
−A2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
E5 −−−−−> W 145 mieści się 12x12
−E4
−−−−−−−−−−−−
1
DA516 : 1216 = 19C16+116 i nie wychodzi C2. Co jest błędne w moim rozumowaniu?
14 paź 12:10
PW: "skoro D=13, to w D mieści się jedno 12" Skoro już zamieniasz w głowie na zapis dziesietny, to
12 jest szesnastkowym zapisem liczby 18.
W D nie mieści się 12 ani razu. Tak jak w systemie dziesiętnym − liczba dwucyfrowa nie mieści
się w jednocyfrowej, to oczywiste.
14 paź 12:24
z: Ok, już rozumiem, że w D nie mieści się dwucyfrowa liczba. Więc jak zrobić ten przykład nie
zamieniając tych liczb na system dziesiętny? Dlaczego w DA "1216" mieści się C razy?
14 paź 12:49