oblicz granicę
Fsfdsff: oblicz granicę, w każdym przykładzie n−−> nieskończoność
a)
√ 3n +4(n+1) pierwiastek jest stopnia n+2, a 4 jest do potęgi n+1
b)
n√1 +5n2 +3n5
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | |
c) n√ |
| + |
| + |
| + |
| wszystko jest pod pierwiastkiem |
| | n | | n2 | | n3 | | n4 | |
14 paź 00:15
Blee:
a)
... = limn−>+∞ (3n + 4n+1)1/(n+2) > limn−>+∞ (4n+1)1/(n+2) =
= lim 4(n+1)/(n+2) = 41 = 4
skorzystałem (nie w pełni) z tw. o 3 ciągach ... dokończ to szacując granicę z góry
14 paź 00:25
Blee:
b)
lim
n√1 + 5n2 + 3n5 = 1
c) tam pod pierwiastkiem masz nieskończony ciąg czy tylko te cztery ułamki
14 paź 00:26
hfhd: Tglko 4 ułamki
14 paź 01:01
hfhd: Czy moglbys/moglabys rozpusac bardziej przyklad b? Nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie jest
tam jedynka
14 paź 01:05
Blee:
n√1 + 5n2 + 3n5 > n√3n5 > n√n5 = n5/n −> 1
zrób szacowanie z góry samemu (analogicznie)
ułamki w sumie też możesz w ten sposób zrobić
14 paź 01:11
hfhd: Lim
n−−>
nieskonczonosc.(2*4
(n+1))
(1/n+2)= 4
((n+1,5)/(n+2)) iii w
sumie dalej nie wiem co mam z tym począć.
14 paź 01:19
hfhd: No to w b oszacowanie z gory bedzie n√1 = 1
Tak?
14 paź 01:22
hfhd: Ale nie rozumiem czemu ta trojke wyrzuciles ani dlaczego n+1/n+2 =1 w przylladzie a
14 paź 01:24
hfhd: Sa jakies wzory na granice w momencie gdy w atponiu pierwiastka jest n? Bo znalzlam tylko
n√n=1 i n√a=1. A co gdy jest n+2 w stopniu pierwiastka albo pod poerwiastkiem jest jakas
zlozona liczna nie wiem. na np.
14 paź 01:26
Fsfdsff: pomocy ?
14 paź 23:21