Wykaż że 6 dzieli n(n+1)(2n+1)
Pioter: Wykazać, że n ∊N 6 | n(n+1)(2n+1)
Nie jestem w stanie rozwiązać dowodu. Mógłby ktoś krok po kroku rozwiązać ?
Jestem tu (n+1)(n+2)(2n+1+2) i nie wiem co dalej
13 paź 23:44
Blee:
nie musisz tego robić indukcyjnie ... nawet jest to mocno nie wskazane
13 paź 23:53
Blee:
n(n+1) <−−− iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych ... więc jedna z nich jest parzysta
(podzielna przez 2)
załóżmy, że żadna z nich (czyli ani n ani (n+1)) nie są podzielne przez 3 (jeżeli któraś z nich
jest to już ten iloczyn jest podzielny przez 6)
w takim razie n = 3k+1 natomiast n+1 = 3k+2
w takim razie 2n+1 = 2*(3k+1) + 1 = 6k + 2 + 1 = 6k + 3 = 3*(2k+1) ... czyli jest podzielne
przez 3
ładnie opisać i masz gotowy dowód
13 paź 23:54
Pioter: Niby tak ale problem polega na tym że mam takie zadanie że mam rozwiązać to indukcyjnie xD
Ale i tak dzięki za szybką odpowiedz :0
15 paź 14:46
Blee:
no to skoro MUSISZ indukcyjnie no to
1) n=1
1*2*3 = 6
2) n = k
k*(k+1)*(2k+1) = 6j
3) n=k+1
(k+1)*(k+2)*(2k+3) = (k+1)*(k+2)*(2k+1) + (k+1)*(k+2)*2 =
= (k+1)*(k)*(2k+1) + (k+1)*2*(2k+1) + (k+1)*(k+2)*2 = // z (2) // =
= 6j + (k+1)[ 2(2k+1) + 2(k+2) ] = 6j + (k+1)*[ 4k + 2 + 2k + 4] = 6j + (k+1)*(6k + 6) =
= 6j + 6(k+1)2 = 6*(j + (k+1)2)
c.n.w.
15 paź 14:53
jc: Łatwiej przejść z n−1 do n.
(n+1)(2n+1) − (n−1)(2n−1) = 6n
Dlatego
n(n+1)(2n+1) = (n−1)n(2n−1) + 6n
Zatem, jeśli 6 | (n−1)n(2n−1), to 6 | n(n+1)n(2n+1).
15 paź 16:09
Pioter: Dziękuje Bardzo
15 paź 16:23
jc: Mała usterka, powinno być
n(n+1)(2n+1) = (n−1)n(2n−1) + 6n2
15 paź 16:26