Wykaz stosując indukcje
Luki: Wykaż, że n∊NP (NP − zbiór naturalnych liczb nieparzystych)
5 | 2n+3n
13 paź 23:40
Blee:
no to jedziesz indukcyjnie
1) n =1
21 + 31 = 2 + 3 = 5 oki
2) n = 2k−1
22k−1 + 32k−1 = 5j
3) n = 2k+1
22k+1 + 32k+1 = 22*22k−1 + 32*32k−1 = 4*(22k−1 + 32k−1) + 5*32k−1 = // z
(2) // = 4*5j + 5*32k−1 = 5(4j + 32k−1)
i teraz jeszcze indukcyjnie wykaż, że jeżeli n jest parzyste to NIGDY nie zajdzie ta
podzielność (czyli poprzez analogię)
13 paź 23:46
Luki: I Ładnie dziękuje bardzo
15 paź 14:47