Rozwiąż równanie
walec: (a+x)23 +4(a−x)23=5(a2 − x2)23
13 paź 23:36
walec: 2/3 jak cos
13 paź 23:36
Blee:
0) zakładamy, że a≠x
czyli masz:
(a+x)
b + 4(a−x)
b = 5(a−x)
b(a+x)
b
| | a+x | |
oznaczmy ( |
| )2/3 = c |
| | a−x | |
powyższe równanie można zapisać w postaci:
| | 1 | |
c + 4 |
| = 5 (wystarczy obustronnie podzielić przez (a−x)b(a+x)b ) |
| | c | |
więc rozwiązujesz równanie:
c
2 − 5c + 4 = 0
(c−4)(c−1) = 0
c = 4 lub c = 1
czyli:
| | a+x | | a+x | |
( |
| )2/3 = 4 lub ( |
| )2/3 = 1 |
| | a−x | | a−x | |
czyli:
| a+x | | a+x | |
| = 8 lub |
| = 1 |
| a−x | | a−x | |
a+x = 8a − 8x lub a+x = a−x
9x = 7a lub x = −x
i wracamy do początku, czyli ... niech x=a
wtedy:
(a+x)
2/3 + 4*0 = 5*0
(a+x)
2/3 = 0
x = 0
więc rozwiązaniem równania są:
| | 7 | |
x=0 lub x = |
| a ; gdzie a∊R |
| | 9 | |
13 paź 23:43
walec: niestety odp mowi: x=63/65 a
13 paź 23:46
Blee:
no to szukaj błędu w moich obliczeniach
13 paź 23:50
walec: podstawienie za c powinoo być bez podnoszenia
2 i wtedy wychodzi ok
14 paź 00:12
Blee:
powiem tam ... jeżeli po prawej stronie masz potęgę 1/3 to tak i rozwiązanie też wtedy
będzie później dobrze.
Jeżeli natomiast jest 2/3 co całe rozwiązanie (poczynając od samego podstawienia) jest błędne
14 paź 00:28