wyznacz dziedzine funkcji
Rivit: f(x) =
√log12xx2−1
Cudnie to wygląda
pod pierwiastkiem jest logarytm przy podstawie 1/2 z x/(x
2−1)
Wyznaczyc dziedzine.
wyznaczylem z mianownika ze x nie moze byc 1 ani −1
z logarytmu x > 0
Ale jak jeszcze z pierwiastka wyznaczyc dodatkowe warunki?
13 paź 22:52
Krzysiek60: to co pod pierwiastkiem ≥0
13 paź 22:54
Rivit: −x2+x+1 ≤ 0
Dobrze mi wyszło? :x
Dalej juz sobie poradze
13 paź 23:00
Blee:
a dlaczego x>0 z logarytmu?
| x | |
| > 0 −> x(x2−1) > 0 −> x∊(−1;0) ∪ (1 ; +∞) |
| x2−1 | |
zauważ, że dla x = 0.5 masz:
13 paź 23:00
Rivit: Wziałem licznik ułamka. Nie moge tak zrobic?
13 paź 23:03
Krzysiek60: 
Nie masz rownosci tylko nierownosc
13 paź 23:05
Blee:
Rivit ... mógłbyś tak zrobić gdybyś miał PEWNOŚĆ że mianownik jest zawsze dodatni (więc gdyby
było np. (x−1)2), ale taki NIE JEST
13 paź 23:06
Rivit: Racja

im wiecej robie tych przykladow tym gorzej mi idzie
Ostatecznie wyszło mi x ∊ (
1+√52,
∞)
13 paź 23:08
Blee:
absolutnie NIE
13 paź 23:14
Blee:
pod pierwiastkiem masz:
i teraz:
| | x | | x | |
log0.5 ( |
| ) ≥ 0 ⇔ |
| ≤ 1  (patrz wykres funkcji f(x) = log ax dla |
| | x2−1 | | x2−1 | |
a<0)
13 paź 23:15
Blee:
zapomniałeś o wynikach z przedziału x∊(−1 ; 0) <−−− tu też 'coś tam' będzie
13 paź 23:18
Rivit: aj, ten sam błąd zrobiłem co wcześniej z tą nierownoscia
Czyli ostateczny wynik to:
ten co podałem + (−1, 0) tak?
13 paź 23:30
Blee:
nie nie ... rozwiąż dokładnie tą nierówność
część przedziału (−1 ; 0) ... szczerze mówiąc nie chce mu się tego rozwiązywać

strzelałbym
| | 1−√5 | |
coś w deseń < |
| ; 0) |
| | 2 | |
ze względu na to, że jest to pewnie drugi pierwiastek wielomianu ... ale jak napisałem
wcześniej −−− nie chce mi się tego rozwiązywać (

) więc pewności nie mam
13 paź 23:35
Rivit: xx2−1 ≤ 1
x(x
2−1) ≤ (x
2−1)
2
(x
2−1)(x − x
2 + 1) ≤ 0
x = 1 v x = −1 v x =
1−√52 v x =
1+√52
Czyli x ∊ (−
∞,
1−√52> ∪ <−1, 1> ∪ <
1+√52,
∞)
robiąc iloczyn z tym:
x∊ (−1;0) ∪ (1 ; +
∞)
Czyli ostateczny wynik to:
x ∊ (−1, 0) ∪ (
1+√52,
∞)
Powiedz, że dobrze
13 paź 23:57
Blee:
źle
√5 <
√9 = 3
więc
−
√5 > −3
1−
√5 > 1 −3 = −2
więc źle wyznaczone przedziały nr 1 i nr 2
14 paź 00:02
Blee:
Rivit −−− dobra rada ... wchodzisz na wolframalpha.com i sprawdzasz tam
14 paź 00:02
Rivit: aj, racja. Co za głupie bledy... dzieki za pomoc
14 paź 00:05
Blee:
więc jaka będzie ostateczna odpowiedź
14 paź 00:06
Rivit: | | 1−√5 | | 1+√5 | |
x ∊ < |
| ; 0) ∪ < |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieje ze dobrze
14 paź 10:48
Blee:
tak ... teraz jest dobrze
14 paź 11:47