wiedzac ze tgx = pierwiastek z 2 oblicz sin cos i ctg
Rivit: Wiedząc, że
tg x = √2 oraz x ∊ (π, 32π)
Oblicz sin x, cos x, ctg x
13 paź 22:15
Krzysiek60:

| | a | |
tgα= √2 to z definicji tangensa jest tgα= |
| stad a= √2 b=1 oblicz c i masz |
| | b | |
sinus i cosinus
Pamietaj z ejestes w 3 cwiartce
13 paź 22:21
Rivit: Głupie pytanie, ale czy moge skorzystac ze tg to sin/cos i potem z jedynki trygonometrycznej?
13 paź 22:24
Krzysiek60: Oczywiscie
13 paź 22:24
Krzysiek60: Sprobuj tez zrobic tak
| | sinα | |
Biorac za punkt wyjscia ze tgα= |
| oraz to ze cosα= √1−sin2α dprowadz do |
| | cosα | |
postaci
======================
| | sinα | |
Biorac za punkt wyjscia tgα= |
| i poslugujac sie wzorem |
| | cosα | |
sinα=
√1−cos2α wyprowadz rownosc
=====================
Majac dany tgα mozesz od razu obliczyc sinα i cos α
13 paź 22:32
Rivit: Faktycznie! Dzięki!
13 paź 22:34
Krzysiek60: na zdrowie
13 paź 22:38
Mila:
| | 3 | |
tgx=√2 i x ∊ (π, |
| π)⇔sinx<0 i cosx<0 |
| | 2 | |
sinx=
√2cosx
sin
2x+cos
2x=1⇔(
√2 cosx)
2+cos
x=1
============
13 paź 22:40
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Skoczylem tamto zadanie .
13 paź 22:43