dane sa zbiory, wyznacz sume, iloczyn, roznice
Rivit: Dane są zbiory
A = {x: x3 + x + 6 ≥ 4x2}
B = {x: |2x−3x−1| < 2}
Wyznacz:
A ∪ B
A ∩ B
A \ B
B \ A
13 paź 21:41
iteRacj@:
najpierw rozwiąż te dwie nierówności
13 paź 21:43
Krzysiek60: Zbior B
Rowiazujesz dwie nieownosci
| 2x−3 | | 2x−3 | |
| <2 i |
| >−2 |
| x−1 | | x−1 | |
Potem czessc wspolna rozwiazan
Zbior A
x
3−4x
2+x+6=0
W(−1)= −1−4−1+6=0
dziel (x
3−4x
2+x+6) /(x+1)
13 paź 21:46
Rivit: Wyszły mi zbiory
1) x ∊ (−1, 2) ∪ (3, ∞)
2) x ∊ (1, ∞)
Czy dobrze mi to wyszło? nie jestem pewny, ale chyba okej jest
13 paź 21:51
Krzysiek60: Zbior A masz nierownosc slaba wiec
x∊<−1,2> U<3,∞)
Zbior B nie sprawdzalem
13 paź 21:56
Krzysiek60: | | 5 | |
Zbior B wolfram pokazuje x∊( |
| ,∞) wiec albo on albo Ty sie mylisz |
| | 4 | |
13 paź 21:59
Rivit: wolfram sie nie myli

Oczywiscie ja sie pomyliłem

Dzięki, juz dalej wiem jak zrobic
13 paź 22:07
Krzysiek60: tez sprawdzilem sam i 1 nierownosc wyszka x∊(1,
∞)
| | 5 | | 5 | |
druga x∊( |
| ,∞) wiec czesc wspolna x∊( |
| ,∞) |
| | 4 | | 4 | |
13 paź 22:16
Mila:
B:
x≠1
|2x−3|<2*|x−1| /
2
4x
2−12x+9<4(x
2−2x+1)
−12x+9<−8x+4
−4x<−5
13 paź 22:46