Wielomiany
Mkot: Dla jakich wartości parametru m równanie (x+3)(x2+2mx+1−m2)=0 ma co najmniej dwa pierwiastki
rzeczywiste?
13 paź 21:16
Krzysiek60: Wobec tego ze tutaj jest rownanie stopnia trzeciego to wyrazenie conajmniej 2 rozwiazania
rozumiem jako 2 lub trzy roziwazania
wobec tego ze juz jedno rozwiazanie masz bo x+3=0 to x=−3
wiec x2+2mx+1−m2 =0 musi posiadac jedno lub dwa rozwiazania wiec delta≥0
licz delte
W przypadku gdy Δ>0 to bedzie maly klopot gdyz jedno z tych rozwiazan musi byc rozne niz x=−3
tak sobie mysle zeby rozpatrzyc oddzielnie Δ=0 i Δ>0 i potem sume rozwiazan zrobic
13 paź 21:37
a7: jeden pierwiastek to x
1=−3
następnie
liczymy Δ równania kwadratowego
Δ=8m
2−4=(2
√2m−2)
2 Δ musi być większa od zera aby były rozwiązania lub równa zero aby
było jedno rozwiązanie
Δ=0 dla m=
√2/2
Δ>0 dla m>
√2/2
13 paź 21:44