podzielnosc
Krzysiek60: Dowody
Udowodnij ze jesli x,y,z sa liczbami calkowitymi i liczba x+y+z jest podzielna przez 6 to
liczba x3+y3+z3jest podzielna przez 6
Wskazowka ; Wykazac z eliczba (x3+y3+z3)−(x+y+z jest podzielna przez 6
13 paź 21:09
Adamm:
x3−x <− iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych
etc.
13 paź 21:10
Krzysiek60: x3−x= (x−1)*x*(x+1) iloczyn 3 kolejnych liczb calkowitych
y3−y= (y−1)*y*(y+1) iloczyn 3 kolejnych liczb calkowitych
z3−z= (z−1)*z*(z+1) iloczyn 3 kolejnych liczb calkowitych
dziekuje .
13 paź 21:16