Podzielnosc
Krzysiek60: Udowodnij ze roznica czwartych poteg dwoch liczb calkowitych rozniacych sie o dwa jest
podzielna przez 16
(n+2)4−n4= po obliczeniach 8n3+24n2+32n+16 = 8n(n2+3n+4)+16
Teraz 16 dzieli sie przez 16
natomiast mam klopt z liczba 8n(n2+3n+4)
n2+3n+4 =0 nie wychodza eny calkowite
13 paź 20:06
Saizou:
proponuję wziąć liczby
n−1 oraz z+1
(n+1)
4−(n−1)
2=[(n+1)
2−(n−1)
2][(n+1)
2+(n−1)
2]=...=
=(2n
2+4n)(2n
2+2)=2n(n+1)*2(n
2+1)= i pomyśl dalej
13 paź 20:17
Mila:
(n+2)4−n4=
=[(n+2)2−n2]*[(n+2)2+n2]=
(n+2−n)*(n+2+n)*[2n2+4n+4]=
=2*(2n+2)*2*(n2+2n+2)=
=8*(n+1)*[n*(n+2)+2]=
=8*(n+1)*n*(n+2)+16*(n+1)
dokończ ( komentarz)
13 paź 20:22
Omikron:
A w tej Twojej wersji możesz przekształcić n2+3n+4
n2 + 3n + 4 = n2+2n+n+4=n(n+2)+(n+2)+2=(n+1)(n+2)+2
I tutaj mamy iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych (więc podzielne przez 2) i liczbę 2.
Ich suma też będzie podzielna przez 2, więc całość podzielna przez 2*8=16
13 paź 20:22
Krzysiek60: Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich
13 paź 20:27