Wyznacz ZW funkcji
d: Wyznacz zw funkcji
No to liczę pochodną:
g(0)=0
a na kalkulatorze graficznym jest od (0;1) zdaje sie,wiec skad te 1?
13 paź 19:36
Saizou:
skorzystajmy z prostej nierówności
0≤x
2<x
2+1
ZW= <0;1)
13 paź 19:43
d: dziękuje,a mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć co jest nie tak w moim rozwiazaniu?
13 paź 19:44
Mila:
II sposób
w− wartość f(x) dla pewnego x
x
2=(x
2+1)*w⇔
x
2−w*x
2=w
x
2*(1−w)=w
1)1−w=0⇔w=1
L=0 , P=1 sprzeczność dla w=1
dla w≠1 mamy równanie kwadratowe
| w | |
| ≥0⇔w*(1−w)≥0 i w≠1⇔w∊<0,1) |
| 1−w | |
Zw
f=<0,1)
========
13 paź 20:07