Parzystość/ nieparzystość funkcji
Pawel: Witam uprzejmie. Mam za zadanko wyznaczyc dziedzine funkcji i zbadac czy jest ona parzysta,
nieparzysta bądź ani nie parzysta ani nie nieparzysta

Przykład nr1:
f(x) = (2+x
2) / x
5
D: x
5 ≠ 0 wiec x∊ R − {0}
z tego wynika, ze dla kazdego x ∊D mamy odpowiadajacy mu −x ∊D
Sprawdzam parzystosc:
f(−x) = (2 + (−x)
2) / (−x)
5 = (2 + x
2)/ (−x)
5
I teraz nie wiem co z tym zrobić, czy może coś źle zrobiłem?
13 paź 19:25
Adamm:
(−x)5=−x5
13 paź 19:28
Pawel: czyli powstaje funkcja : 2 + 22 −x5 = −f(x) wiec jest ona nieparzysta tak?
13 paź 19:29
Pawel: 2 + x2 −x5 *
13 paź 19:36
13 paź 19:49
Adamm:
Tak
13 paź 19:51
Krzysiek60: f(−x)= −f(x) stad funkcja jest funkcja nieparzysta
13 paź 19:52
Pawel: f(x) = |x3 + x| Df = R
f(−x) = |−x3 − x| = | − (x3 + x )| = | x3 + x | = f(x) Parzysta
Dobrze?
13 paź 19:59