Dany jest układ równań
kropka: | ⎧ | 3x+y=m | |
Dany jest układ równań | ⎩ | −x−2y=m−3 | z parametrem m. Przedstaw sumę x+y jako funkcję
|
parametru m i sprządź jej wykres
13 paź 18:57
a7:

nie wim czy dobrze, ale
3x+y=m
x+2y=3−m
odejmujemy od drugiego pierwsze
y−2x=3−2m
stąd y=2x+3−2m
rysujemy
dla m=3/2 y=2x
dla m>3/2 wykres będzie przinał oś oy odpowiednio niżej 0
dlam<3/2 wykres będzie przecinał oś oy odpowiednio powyżej 0

czy ktoś skoryguje
13 paź 21:02
iteRacj@: | −m+6 | |
wg moich wyliczeń suma x+y= |
| , |
| 5 | |
u Ciebie różnica y−2x jest przedstawiona jako funkcja parametru m;
nie wiem, dlaczego ta różnica
13 paź 21:26
a7: jeśli dobrze rozumiem, to po prostu obliczyłam nie to o co chodziło w zadaniu
13 paź 21:28
iteRacj@:
a potem analizujesz też zupełnie coś innego
13 paź 21:36