Indukcja
asd: Wykaż za pomocą indukcji matematycznej
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| +..+ |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | n+1 | |
dla n=1 L=P
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
Zał: |
| + |
| +..+ |
| = |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | n+1 | |
Teza:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
| + |
| +..+ |
| + |
| = |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | | n+2 | |
Z zał.
| | n | | 1 | | n(n+2)+1 | |
L= |
| + |
| = |
| |
| | n+1 | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
nie potrafię jakoś tego skończyć tą jedynkę w liczniku jeszcze zapisać jakoś inaczej,żeby
kombinować czy jak?Dopiero uczę się indukcji
13 paź 18:40
PW: Tu nie idzie o jakąś umiejętność związaną z indukcją − wszystko wykonałeś poprawnie Po prostu
przedstaw licznik jako iloczyn.
n(n+2)+1=n2+2n+1=…
13 paź 18:54
asd: @PW ok,dziękuje
13 paź 19:14