wykaż następującą właściwość liczb zespolonych
student: Re(iz)=Im(z)
L=Re(i(a+bi)=Re(ai−b)=−b
P=Im(a+bi)=b
b≠−b
co teraz?
co robię źle?
13 paź 17:40
student: wolframalpha podaje, że Im(z)=−Im(z)
13 paź 17:41
PW: A nie miało być po prawej stronie Im(z̅) ?
13 paź 17:48
student: nie
13 paź 17:49
student: błąd w zadaniu?
13 paź 17:49
Leszek: A cz tam nie ma liczby sprzezonej z* , czyli po prawej stronie Im( z* ) ? ?
13 paź 17:53
mat: weź przykład:
z=5+2i
wtedy
L=Re(i(5+2i))=Re(−2+5i)=−2
P=Im(5+2i)=2
tak jak PW, raczej miało być Re(iz)=Im(z̅)
13 paź 17:53
student: Jest dokładnie tak jak napisałem
13 paź 17:53
mat: no ale to nie jest prawdą
13 paź 17:55
student: ok
13 paź 17:57