matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne fizyka
aa:
wyznacz pochodne następujących funkcji gdzie, A,ω,x
0
są stałymi
d
v(t)=
(A*sin(ωt)),
dt
na początku obliczam v(t):
d
v(t)=
(A*sin(ωt))=A'*sin(ωt)+A*[sin(ωt)]'=0+A*[cos(ωt)*(ωt)']=
dt
A*cos(ωt)*(ω'*t+ωt')=Acos(ωt)*(0+?) i tu utknąłem... wiem, że później mam obliczyć pochodną v(t) ale nie wiem co ma być w miejscu znaku zapytania
13 paź 17:35
Leszek:
d
v(t) =
(A sin(ωt)) = A cos(ωt) * ω = Aω cos(ωt)
dt
13 paź 17:46
aa:
Dziękuję Leszku
a czy ten przykład jest dobrze?
d
v(t)=
(A*sin
2
(ωt))=2*A*sin(ωt)*cos(ωt)
dt
13 paź 18:50
Leszek:
Nie , brakuje jeszcze *ω Czyli : v= Aω sin (2ωt)
13 paź 19:16