nierównośc z logarytmem
Rivit: log23(sin2x + sin22x + ...) > 0
13 paź 17:31
mat: zacznij od sumy szeregu geometrycznego pod logarytmem, a1=q=sin2x
13 paź 17:36
Rivit: log23(sin2x1−sin2x) > 0
mam zamienic prawa strone na logarytm i porownac liczby logarytmowane?
13 paź 17:43
mat: | 2 | |
| <1 więc log2/3X>0 gdy X∊(0,1) |
| 3 | |
13 paź 17:44
mat: | sin2x | | sin2x | |
| >0 oraz |
| <1 |
| 1−sin2x | | 1−sin2x | |
13 paź 17:46
Rivit: Rozumiem. Pierwsza nierówność rozwiązałem.
A drugą mam problem

czy zrobi się tu kwadratowe równanie?
13 paź 18:00
Mila:

1) Dziedzina nierówności:
q=sin(2x)
| | π | | kπ | |
|sin(2x)|<1⇔sin(2x)≠1 i sin(2x)≠−1⇔x≠ |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
3) dziedzina logarytmu:
sin(2x)=t, |t|<1
t*(1−t)>0⇔t∊(0,1)
| | π | |
sin(2x)>0 i sin(2x)<1 i x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
0+2kπ<2x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<2x<π+2kπ /:2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
(*) kπ<x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x< |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
==============================
4)
| | sin(2x) | |
log2/3 |
| >log2/31⇔ |
| | 1−sin(2x) | |
sin(2x)=t, t∊(0,1)
| | π | | 5π | |
0+2kπ<2x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<2x<π+2kπ /:2 |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | | π | |
kπ<x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x< |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
========================================
13 paź 18:52
Rivit: Nawet rozumiem, jedyne co nie czaje to pierwszy warunek
Dziedzina nierownosci, dlaczego tam jest moduł? Ja wziąłem tylko to co z mianownika czyli sin
2x ≠ 1
13 paź 19:17
Mila:
Szereg geometryczny zbieżny⇔|q|<1
13 paź 19:56
Rivit: Racja. Dzięki wielkie!
13 paź 19:58
Mila:
13 paź 20:23
asdf: Odkopie w sumie. Dlaczego zakładamy sobie że |sin2x| < 1? co sie dzieje gdy sin 2x = 1 albo sin
2x = −1
16 lis 14:57
Jerzy:
Bo nieskończony ciąg geometryczny musi być zbieżny, aby istniała jego suma.
16 lis 15:03
asdf: czyli na potrzebe rozwiazania obcinam sinusa z <−1;1> do (−1, 1) ?
16 lis 15:04
Jerzy:
Tak, bo tylko wtedy istnieje suma.
16 lis 15:06
asdf: Kiepsko
16 lis 15:10
Jerzy:
Tzn ?
16 lis 15:11
asdf: No smutne to jest
16 lis 15:22
iteRacj@:
Pociesz się tym, że rozwiązań jest nadal tyle samo.
16 lis 19:28