Logika
studia: Cześć. Mam pytanie odnośnie kreski Sheffera.
Jeśli mam (p|p) to jaka jest tego wartość dla dwóch przypadków?
13 paź 16:56
13 paź 16:57
mat: gdy p = 0 to p|p = 1
gdy p = 1 to p|p = 0
13 paź 16:58
studia: Pytający!
Zauważ, że tam jest p|q, ja natomiast pytam o p|p.
13 paź 16:59
mat: podstawiasz p zamiast q
13 paź 17:00
studia: Bardzo dziękuję za pomoc. Cześć.
13 paź 17:01
Pytający:
Zauważ, że w tabelce masz 0|0 i 1|1. Cześć.
13 paź 17:04
Pytający:
A jeszcze niżej nawet:
p|p ⇔ ∼p
13 paź 17:05