Rozwiąż proste równanie trygonometryczne
bombel: sin2x = √3/2
13 paź 16:25
bombel: wkradł mi się błąd podczas wpisywania
sin2x = 43
13 paź 16:32
Mila:
1)
| | 4 | |
sin2x= |
| brak rozwiązania |
| | 3 | |
2)
chyba miałeś :
13 paź 17:07
Rivit: tak, masz racje
No więc jak to rozwiązać?
13 paź 17:10
Rivit: (to ja tylko konto założyłem jak cos)
13 paź 17:10
Mila:
| | √3 | | √3 | |
sinx= |
| lub sin x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 paź 17:42
Rivit: Super! dzięki wielkie, teraz widze jak duze mam braki
13 paź 19:13
Mila:
13 paź 19:57