matematykaszkolna.pl
Teoria ciągów Bartek99: Dzień dobry, jest ktoś w stanie sformułować twierdzenie o granicach ciągów specjalnych ? Potrzebuję na sprawdzian, a nie widzę nigdzie w zeszycie, w internecie też nie mogłem nic konkretnego znaleźć. Jedynie pamiętam "ogólniki", ale czy to chodzi o to ? − każdy ciąg zbieżny jest ograniczony − każdy ciąg ograniczony i monotoniczny jest zbieżny − jeżeli ciąg jest zbieżny do a, to każdy jego podciąg jest zbieżny do a
13 paź 16:23
PW: To nie są "ogólniki" lecz fundamentalne twierdzenia. Nie wiem co to są "ciągi specjalne".
13 paź 16:46
Bartek99: Mam dokładnie takie pytanie "Sformułować tw. o granicach ciągów specjalnych − przykłady ciągów zbieżnych".
13 paź 16:55
Bartek99: przykłady ciągów zbieżnych już ogarnąłem, ale nadal nie do końca rozumiem pytanie.. co to może być za twierdzenie
13 paź 16:57
13 paź 16:59
a7: w podpunckie 1.3 jest o zbieżności ciągów specjalnych może oto chodzi
13 paź 17:01
13 paź 17:04
PW: Niektórzy wprowadzają swoje nazewnictwo, chyba dla zmylenia przeciwnika. To nie są żadne ciągi "specjalne". Mówi się o pewnych wybranych ciągach, których granice warto zapamiętać.
13 paź 17:13
Bartek99: Wypisałem 7 przykładów ciągów zbieżnych, liczbę eulera i może wystarczy.. Powyższe materiały również przeglądałem. Są tam 3 przykłady które już uwzględniłem, ale nigdzie nie ma tego "twierdzenia".
13 paź 17:14
Bartek99: Dzięki bardzo, rozwiało to moje wątpliwości emotka
13 paź 17:15