Oblicz równanie zespolone
raven: Oblicz: z2−16i=0 gdzie z to liczba zespolona
13 paź 16:22
Mila:
Rozwiąż równanie, oblicz wartość wyrażenia.
Postać trygonometryczną znasz?
13 paź 16:39
raven: Tak, chociaż zastanawiałam się czy jest możliwość rozwiązania tego równania jak równania
kwadratowego a za pierwistek z liczby i przyjąć (1+i)/√2
13 paź 17:18
Mila:
I sposób
z
2=16i
z=x+iy, gdzie x,y∊R
(x+iy)
2=16i
x
2+2xy i−y
2=16i
x
2−y
2=0 i 2xy =16
xy=8
x
4=64
x
2=8 lub x
2=−8 brak rozw. w R
x
1=2
√2 lub x
2=−2
√2
| | 8 | |
y1= |
| =2√2 lub y2=−2√2 |
| | 2√2 | |
z
1=2
√2*(1+i) lub z
2=−2
√2*(1+i)
II sposób:
Zauważyć, że (1+i)
2=2i
z
2=8*2i
z
2=8*(1+i)
2
z=
√8*(1+i) lub z=−
√8*(1+i)
z
1=2
√2*(1+i) lub z
2=−2
√2*(1+i)
13 paź 17:21
PW: To ten sam błąd w myśleniu, co rozwiązywanie równania
x
2−16 = 0
za pomoca delty. Można, ale po co? Przy xczym połowa pomyli się.
Masz
szukasz pierwiastka drugiego stopnia z "i" − rozwiązanie stanowią dwie liczby, jeżeli ich nie
pamiętasz, to narysować w układzie współrzędnych liczbę "i" i pomyśleć − jaki jest jej moduł
i jaki argument.
13 paź 17:26
PW: Mila, dobre serce

Ja tu motywuję studenta do myślenia…
13 paź 17:30
Mila:
I dobrze
PW, ja nie odpowiedziałam studentowi na pytanie,
bo sądzę, że sam sobie już odpowiedział. Teraz tym bardziej

Pozdrawiam w to piękne sobotnie popołudnie , u mnie po forsownym spacerze
miły odpoczynek przy komputerze..
13 paź 17:35