Rozwiaz rownanie - trygonometria
rivit: 24cos2x + 1 + 16 * 24 * sin2x − 3 = 20
13 paź 16:04
a7: | | 24 | |
2*24cos2x + |
| *24−4cos2x=20 |
| | 23 | |
2
8cos
2x −10*2
4cos2x+16 =0
t
2−10t+16=0
Δ=36
√Δ=6
t
1=2 lub t
2 =8
cosx=1/16 lub cos x=−1/16 lub cosx =3/4 lub cosx= −3/4
13 paź 16:32
a7:
13 paź 16:33
a7: sorry cosx= 1/4 luub cosx=−1/4 ;ub cosx= √3/2 lub cosx=−√3/2
13 paź 16:36
bombel: przejscie z pierwszej do drugiej linijki moglbys wyjasnic?
24cos2x+24−4cos2x = 10
Do tej postaci sobie to "skrocilem" z twojego pierwszego rownania, ale jak ten ułamek tam sie
pojawil to nie wiem :x
13 paź 16:40
bombel: a dobra wiem juz, wspolny mianownik
Dzieki
13 paź 16:41
13 paź 16:46