technikum dowody
nowy12345: Mam udowodnić że kat x>y
Z tw sin doszedlem do sin x>sin y
Co dalej?
13 paź 15:55
PW: Podaj treść zadania. W takiej postaci nie wiadomo co Ci doradzić.
13 paź 15:57
nowy12345: Dany jest trójkąt ABC, w którym |AC|>|BC|. Udowodnij, że kąt ABC > kąt BAC
13 paź 16:06
nowy12345: I przy okazji, jeśli ktoś miałby pomysł to jeszcze jedno zadanko z dowodem.
Udowodnij, że x+y<√2, jeśli x2+y2<1.
13 paź 16:09
mat: w przypadku gdy trójkąt jest ostrokątny, to z tego że sinx>siny wnioskujesz, ze x>y
gdy trojkąt jest rozwartokątny, to kątem rozwartym jest ABC i też okej
13 paź 16:10
nowy12345: Jeżeli jest rozwarty to czy przypadkiem sin y nie byłby wtedy większy?
13 paź 16:12
nowy12345: Przez sin y miałem na myśli kąt BAC.
13 paź 16:14
mat: dowod nie najprostszy ale okej
parametryzuje okrąg jednostkowy x
2+y
2=1 x=sinx, y=cosx
w przypadku koła bez brzegu (x
2+y
2<1) x=rsinx, y=rcosx, r∊(0,1)
| | π | |
x+y=rsinx+rcosx=r(sinx+cosx)=r√2sin(x+ |
| )≤r√2<√2 |
| | 4 | |
13 paź 16:16
mat: tak, moze tak byc dlatego wtedy uzasadnienie z sinusem byłoby niewlasciwe
13 paź 16:17
mat: r∊[0,1)**
13 paź 16:17
nowy12345: To jak wtedy (gdy jest rozwartokątny) rozpatrzyć drugi przypadek?
13 paź 16:23
nowy12345: Skąd wziąłeś tego sin i cos w drugim dowodzie?!
13 paź 16:25
mat: taka parametrycja

Nie, to co napisałem, trzeba rozszerzyć, jeżeli kątem rozwartm jest ABC to okej
Jeżeli kątem rozwartym jest ACB to ABC>BAC (zrob rysunek)
13 paź 16:29
nowy12345: Ty, ale coś mi tu ciągle nie pasuje xD
sin x>sin y
i takie sobie łatwe przejście nagle, że x>y? Dziwne to jakieś, za proste haha
13 paź 16:33
13 paź 16:34
nowy12345: Bo jednak sinusy kąta rozwartego mogą być mniejsze od ostrych.Już się sam zaplątałem xD
13 paź 16:35
mat: | | π | |
dlatego, że sinus jest funkcją rosnącą w przedziale (0, |
| ) |
| | 2 | |
13 paź 16:36
nowy12345: Chodzi mi o sam fakt przejścia z sinusów na same kąty.
13 paź 16:36
mat: jak wyżej
13 paź 16:37
nowy12345: A więc dowód jest prawdziwy dla trójkąta ostrokątnego?
13 paź 16:37
mat: tak
13 paź 16:38
nowy12345: Ale z drugiej strony to trochę dziwne. To tw. sinusów nie zadziałałoby w tej nierówności dla
rozwartokątnego? (wybaczcie, że tak męczę temat, ale jestem ciekawy)
13 paź 16:45
mat: dalej by było sinx>siny, ale nie można zrobić przejscia, że x>y
| | π | |
bo w przedziale ( |
| ,π) sinus jest malejący |
| | 2 | |
Nie można tez absolutnie wnioskować, ze wtedy x<y

! (bo nie oba katy − x i y są rozwarte)
13 paź 16:47
nowy12345: Dobra, dzięki serdeczne za cierpliwość!
13 paź 16:50
PW: Twierdzenie sinusów działa w każdym trójkącie. Nie działa (nie jest poprawne) wnioskowanie
(sinx > siny) ⇒ (x > y).
Narysuj wykres sinusa, popatrz uważnie i przestań już być męczący.
13 paź 16:51
mat: | | π | |
w przedziale (0, |
| ) sinx>siny ⇔x>y więc tutaj można |
| | 2 | |
13 paź 16:52
nowy12345: PW nie musisz tego czytać i wylewać z siebie żółci.
13 paź 16:53
PW: Sądzisz? Zbyt łatwo sądzisz. Popatrz na siebie − ten chaos myślowy, to powtarzanie w kółko tego
samego, choć już ci wytłumaczyli…
13 paź 18:22