Ewa: 1. Spośród siedmiorga gości pewnej restauracji tylko troje zamówiło kawę. W czasie, gdy
goście na chwilę odeszli od stołu kelner podał, ustawiając losowo filiżanki przy trzech
nakryciach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
A) kelner postawił filiżanki przy nakryciach osób które zamówiły kawę,
B) kelner postawił filiżanki przy nakryciach osób które kawy nie zamówiły,
C) kelner popełnił tylko jedną pomyłkę?
15 lis 12:06
coco:
moc Ω= (3 po 7) --- kombinacja 3-el z 7-el

A/ moc A = (3 po 3)
P(A) = mocA/ moc Ω oblicz i podstaw

B/
moc B= (3 po 4)
P(B) = moc B / moc Ω
C/
moc C = (1 po 4) * (2 po 3) oblicz i do wzoru
P(C) = mocC / moc Ω

15 lis 15:51