udowodnij
Kaka4121: 13n−7/6
13 paź 15:01
Mila:
Napisz słowami.
13 paź 16:42
mat: dla n=1
13n−7=13−7=6 jest podzielne przez 6 ok
Założenie indukcyjne 13n−7=6k dla pewnego k
13n+1−7=13*13n−7=12*13n+13n−7=12*13n+6k=6(....)
13 paź 16:45
Mila:
mat, chodziło mi o treść. Kaka źle to zapisała i na egzaminie obetną jej punkty.
13 paź 16:50
mat: jasne!
13 paź 16:53
Kaka4121: dzięki
co napisaam zle?
13 paź 19:05
Mila:
Napisz słowami treść zadania, wytłumaczę.
13 paź 19:07
jc: Zadanie bez treści.
Udowodnij
5(3+7)
I co mamy udowodnić?
13 paź 19:08
koko24: mat , średnio rozumiem tą ostatnią część 12*13n+6k=6(....) . Jak z 13n wyciągniemy 6 ?
13 paź 19:40
Krzysiek60: Podzielnosc liczb oznaczamy symbolem (|) a nie (/)
powinno byc
6|13n−7
13 paź 19:44
mat: nie z 13 a z 12
13 paź 19:44