Algebra
Pawel: Pomoze mi ktos obliczyc dziedzine i przeciwdziedzine (z definicji) funkcji
√sinx ? Nie wiem
jak to zrobic z definicji, jakby ktos mogl mnie poprowadzic za raczke przy tym przykladzie
bylbym wdzieczny
13 paź 14:26
Pawel: albo czegos takiego :
1|x|−1
13 paź 15:38
mat: pod pierwiastkiem nie może być liczby ujemnej, więc
sinx≥0, a to oznacza, że x∊<2kπ,π+2kπ> k∊C
sinx∊[0,1] gdy x≥0 więc √sinx także należy do przedziału [0,1]
13 paź 15:46
mat: Nie moża dzielić przez zero (mianownik się nie może zerować), więc |x|−1≠0
czyli |x|≠1 czyli x≠1 oraz x≠−1
| | 1 | |
Weźmy bowiem dowolny y Znajdziemy dla niego x, taki że y= |
| |
| | |x|−1 | |
y(|x|−1)=1
y|x|−y=1
y|x|=1+y
| | 1+y | |
|x|≥0 oraz |x|≠1, więc |
| ≥0 czyli (1+y)y≥0, więc y≤−1 lub y≥0 (ale y nie może być 0, |
| | y | |
bo wtedy y(|x|−1)=1 oznaczałoby, ze 0=1)
ostatecznie y∊(−
∞,−1> ∪ (0,
∞)
13 paź 15:53
Pawel: Dziękuje panowie za pomoc. Problem w tym, iż mam zrobić te zadanie wyznaczając dziedzine i
zbior wartosci z definicji. Dla przykladu podam jeden przyklad prawidlowo rozwiazany.
f(x) =
1cosx +1
Dziedzina :
x∊D
f ⇔ f(x)∊ R ⇔ 1+cosx≠0 ⇔ cosx≠−1 ⇔ x≠π+2kπ ⇔ x∊ (−π+2kπ, π+2kπ) i k∊Z
Przeciwdziedzina:
y∊P
f ⇔
| | ⎧ | y = 11+cosx | |
| ⇔ | ⎩ | cosx≠ −1 |
|
| | ⎧ | y≠0 | |
| ⇔ | ⎨ | 1+cosx= 1y | ⇔
|
| | ⎩ | cosx≠−1 | |
| | ⎧ | y> 0 | |
| ⇔ | ⎩ | y≥ 12 ⇔ y∊<12; +∞ ) | = Pf
|
Bardzo by mi zalezalo na takim zapisie. Jak zrobic z definicji tamte przyklady, szczegolnie
chodzi mi o P
f
13 paź 16:26
mat: przeczytaj to co napisałem i przerob pierwszą funkcję

, druga w zasadzie jest w tym zapisie
13 paź 16:31
Pawel: Hmm chyba juz to powoli widze... A z takim przykladem mam problem f(x) =
√6x−x2 wyznaczylem
dziedzine ktora wyszla mi x∊<0;6>
I znow wyznaczanie tego nieszczesnego P
f
y =
√6x−x2
y
2 = |6x−x
2|
i co z tym dalej?

wiem, że x>0 ale czy to wplywa na rozpatrywanie tego modulu?
13 paź 16:45
mat: nie musi być modułu bo dziedzine tak określiłeś, że 6x−x
2≥0
Z jakiego przedziału wartości przyjmuje 6x−x
2 dla x∊<0,6>
13 paź 16:50
Pawel: od <0;3> ? narysowalem sobie parabole i wyliczylem wierzcholek druga wspolrz.
13 paź 16:58
mat: tak, ty już mowisz odpowiedź:
gdy x∊<0,6> to 6x−x2∊<0,9>, zatem √6x−x2∊<0,3>
13 paź 16:59
Pawel: I jak tak zapisze to bedzie to poprawnie " z definicji" ?
13 paź 17:02
mat: mnie by to absolutnie satysfakcjonowało
13 paź 17:04
Pawel: Okay. Juz troche to jasniejsze dla mnie. Ale teraz mam taki przyklad i nie wiem jak wybrnac.
f(x) = ln(4x2 −1)
Dziedzina latwo bo 4x2 −1 > 0 z trgo dostaje |x| >1/2 ⇔ x∊R − <1/2;1/2>
problem sie zaczyna znow przy przeciwdziedzinie.
y = ln(4x2 −1 ) i co teraz z tym? z definicji logarytmu?
13 paź 17:14
mat: skoro 4x2 − 1 może być dowolną liczbą dodatnią (przy założeniach ktore napisales), to
ln(4x2−1) może przyjmować dowolną wartość jaką na ogół przyjmuje funkcja logarytm, czyli ZW =
R
13 paź 17:25
Pawel: Ta kwestia zapisu mnie troche niepokoi ale rozumiem skad R.
13 paź 17:31
mat: Niech y∊R. Znajdźmy x∊D, takiego że y=ln(4x
2−1)
| | 1 | |
Wystarczą nam nawet x> |
| |
| | 2 | |
e
y=4x
2−1
e
y+1=4x
2
| √ey+1 | |
| =x <−−−takiego x trzeba przyjąć dla zadanego y |
| 2 | |
13 paź 17:35
Pawel: czyli
√ey +24 > 1/2
z czego e
y > 0 wiec prawda dla kazdego R
Okay. A cos takiego?
f(x) = x/(1+x
2) wiadomo, ze D
f = R
teraz D
f
y =
x1+x2
y + x
2 y = x
x
2 y−x = −y
dobrze kombinuje?
13 paź 17:39
mat: tak:
x2y−x+y=0 Patrze na to jak na rownanie ax2+bx+c=0, a=y,b=−1,c=y
Δ=1−4y2, więc układ ma rozwiązanie gdy Δ≥ czyli gdy y∊<−1/2,1/2>
13 paź 17:43
mat: Δ≥0***
13 paź 17:43
Pawel: f(x) = 1/( 2 x − 1 )∞ + 1
D: x(x−1) ≠ 0
czyli
2x2 ≠ 0
z tego wynika
2x ≠ 0 wiec Df = R
Przeciwdziedzina
funkcje moge zapisac w takiej postaci : (2)/(2x) +1 = y
po przeksztalceniu 2x = (2)(y−1) da sie cos z tym jeszcze zrobic?
13 paź 18:01
mat: zapisz te funkcje lepiej uzywając U−−>przyklady
13 paź 18:04
Pawel: f(x) =
1 2 x − 1 +1
ta jedynka jest w liczniku a x−1 w potedzie dwojki w mianowniku
13 paź 18:07
13 paź 18:19
13 paź 18:19
Pawel: tak
ps. nie wiem co robie zle :x
13 paź 18:20
mat: tak, tutaj dziedzina to R, a zbior wartosci to (1,
∞)
Weźmy dowolny y>1
13 paź 18:21
Pawel: a jedynka dlaczego nie jest włączona?
13 paź 18:34
Pawel: A dobra już mam. Bo loga b = c to c>0 . Okay jasne. A pomoglbys mi z zadaniami na parzystosc i
nieparzystpsc funkcji? Np : czy funkcja jest parzysta f(x) = (2+x2)/(x5)
13 paź 18:37
mat: zadaj pytanie w nowym wątku
13 paź 19:19