Grupy izomorficzne
Kacper: Dzień dobry,
Czy ktoś może mógłby mi wytłumaczyć jak udowodnić, że jeżeli dane są grupy (G,•) i (H,◇),
a f jest izomorfizmem f: G −> H
To ord(x)=ord(f(x))
13 paź 12:49
Adamm:
xord(x) = eG
f(x)ord(x) = f(xord(x)) = f(eG) = eH
⇒
ord(f(x)) ≤ ord(x)
f(x)ord(f(x)) = eH
f(xord(f(x))) = f(eG)
ponieważ jest to izomorfizm, xord(f(x)) = eG
⇒
ord(x) ≤ ord(f(x))
co daje
ord(x) = ord(f(x))
13 paź 13:06
Adamm:
pominąłem szczegóły typu "weźmy dowolny x∊G"
13 paź 13:16
Kacper: Dzięki

tylko jeszcze czemu wiemy, że gdy f(x)
(ord(x)=e
H
Toord(f(x))<=ord(x)? I tak samo w drugim kroku.
13 paź 13:38
Adamm:
ord(x) − definicja
znasz?
13 paź 13:41
Kacper: No tak, xord(x) = element neutralny grupy
13 paź 13:45
Adamm:
tak, ale ord(x) to najmniejsza taka liczba naturalna
13 paź 13:46
Kacper: Dobra już rozumiem, po prostu, ord(x) mogłoby być wielokrotnością ord(f(x)) tak?
13 paź 13:47
Adamm:
ord(x) jest najmniejszą taką potęgą
jak mamy inną, dla której to samo zachodzi, to jest większa lub równa
13 paź 13:49
Kacper: Dzięki wielkie

A jak jeszcze pokazać, że f(x)
k = f(x
k)?
13 paź 13:49
Adamm:
indukcyjnie
13 paź 13:50
Kacper: −Dla 1 f(x) = f(x) => prawda
−Załóżmy, że f(x)k=f(xk)
−Z założenia f(x)k*f(x)=f(xk)*f(x)
f(x)k+1=f(xk*x)
f(x)k+1=f(xk+1)
Więc dla k+1 => prawda
Jest ok?
13 paź 14:01
Adamm:
Jest ok
13 paź 14:12