Prawdopodobieństwo znalezienia
Kraterek: W mieście jest 7 kawiarni. Prawdopodobieństwo, że koleżanka przebywa w kawiarni, a nie w innym
miejscu wynosi 70%. Szukamy jej odwiedzając kolejno kawiarnie. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że znajdziemy ją w ostatniej z nich? Czy jest to po prostu (0,3)6*0,7 czy jakoś inaczej?
13 paź 12:36
Pytający:
Jakoś inaczej. Na 70% ta koleżanka jest w jakiejkolwiek kawiarni, a nie np. w parku. Szukane
prawdopodobieństwo:
| | 1 | |
0,7* |
| =0,1 // 70%, że jest w jednej z 7 kawiarni, więc po 10% na poszczególne kawiarnie |
| | 7 | |
Ewentualnie (coby uwidocznić kolejność odwiedzania kawiarni):
| | 6 | | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
0,7*( |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| *1)=0,1 // 70%, że jest w kawiarni; 6/7, że |
| | 7 | | 6 | | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | |
nie ma jej w pierwszej; 5/6, że nie ma jej w drugiej; ...; 1/2, że nie ma jej w
przedostatniej; wtedy 1=100%, że jest w ostatniej
13 paź 13:14
Kraterek: Na pewno? Z procentami to przecież tak nie działa...
13 paź 14:59
Pytający:
Tak.
"Z procentami to przecież tak nie działa..." znaczy jak nie działa? A jak działa?
13 paź 16:38