Znajdz zbiory
Ola784: Niech At={x∊R:x=cos t}. Proszę znaleźć zbiory: ∩(t∊R) At=? oraz ∪(t∊R) At=?
13 paź 12:34
Adamm:
czyli po prostu At = {cost}
A0∩Aπ = ∅, więc część wspólna jest pusta
suma to po prostu zbiór wartości, czyli [−1, 1]
13 paź 12:36
Ola784: pod t można podstawić tylko 0 i pi?
13 paź 12:38
Adamm:
część wspólna, z definicji, zawiera się w A0∩Aπ = ∅
a jeśli jakiś zbiór jest podzbiorem zbioru pustego, to on też jest pusty
13 paź 12:41
Ola784: ale skoro t∊R, to czemu nie mogę podstawić np. t=1?
13 paź 13:02
Adamm:
Możesz podstawić t=1
nie wiem jaki jest tego cel, ale możesz tak zrobić
13 paź 13:08
Ola784: czyli sensowne jest podstawianie tylko t=0 i t=π?
13 paź 13:17
Adamm:
sensowne jest podstawianie dowolnej liczby rzeczywistej
przynajmniej jeśli chodzi o matematyczną poprawność
13 paź 13:20
Ola784: a w zadaniu?
13 paź 13:45
Adamm:
można wziąć i t=1, t=2
bez większej różnicy
dowolne t1, t2 się nadadzą, o ile At1∩At2 = ∅
13 paź 13:48