Dowod
Krzysiek60: Udowodnij ze dla dowolnej nieparzystej liczby calkowitej n liczba
n3+3n2−n−3 jest podzielna przez 48
n3+3n2−n−3= n2(n+3)−1(n+3)= (n−1)(n+1)(n+3)
teraz skoro n jest nieparzyste to (n−1) i (n+1) sa liczbami parzystymi
tak samo (n+3) jest liczba parzysta
jak interpretowac to dalej ?
13 paź 11:47
Adamm:
n=2k+1
2k(2k+2)(2k+4) = 8k(k+1)(k+2)
6*8 = 48
13 paź 11:49
Krzysiek60: 2k(2k+2)(2k+4)= 8k3+24k2+16k= 8k(k2+3k+2)= 8k(k+1)(k+2)
8k [podzielna przez 8
dlaczego (k+1)(k+2) jest podzielne przez 6?
13 paź 12:13
ICSP: 8 * k(k+1)(k+2)
Dlaczego wymnażasz postać iloczynową a potem znowu do niej sprowadzasz ?
13 paź 12:15
Adamm:
po co to mnożysz?
wyciągasz przed nawias
2k(2k+2)(2k+4) = 2k*2(k+1)*2(k+2) = 8k(k+1)(k+2)
k(k+1)(k+2) to 3 kolejne liczby naturalne
13 paź 12:17
Krzysiek60: Witaj

A co z tej postaci 2k(2k+2)(2k+4) odczytac ?
Tu widze ze bedzie 8k
3 to dzieli sie przez 8
Potem mam 3 kolejne liczby parzyste wiec dlaczego one dziela sie przez 6?
13 paź 12:22
Krzysiek60: Dobrze juz widze . dziekuje
13 paź 12:23