Dane są proste o równaniach: x+y=2k i x-2y=3-k
I : Dane są proste o równaniach: x+y=2k i x−2y=3−k
a) dla jakiej wartości parametru k proste przecinają się w punkcie p którego współrzędne są
sinusem i cosinusem tego samego kąta
b) jaka figurę tworzą wszystkie punkty przecięcia prostych
13 paź 11:42
Adamm:
a)
x+y=2k
x−2y=3−k
x2+y2=1
13 paź 11:51
Adamm:
b)
należy wyznaczyć x i y od k, i sprawdzić
13 paź 11:52
kropka: Mogę prosić o jeszcze jakieś wskazówki do a
13 paź 12:01
Adamm:
wystarczy rozwiązać układ równań, i to by był koniec
gdybyś najpierw rozwiązał/a układ równań
x+y=2k
x−2y=3−k
to byś miał/a łatwiej, bo było by łatwiej i w b)
13 paź 12:09
kropka: aa ok, dzięki
13 paź 12:22