Dowody -podzielnosc
Krzysiek60: dalej dowody
Udowodnij ze dla dowolnej liczby naturalnej n parzystej liczba
n(n+2)(2n−1) jest podzielna przez 24
13 paź 11:20
Adamm:
n=2k
4k(k+1)(4k−1) = 12k2(k+1)+4(k−1)k(k+1)
k2(k+1) dzieli się przez 2
(k−1)k(k+1) dzieli się przez 6
13 paź 11:46
Krzysiek60: czesc

dzieki
Musze sobie to dokladnie rozpisac to wymnozenie bo we wskazowce n=2k i = 4k(k+1)(4k−1)
13 paź 11:52
Krzysiek60: jednak nie rozumien skad to przeksztalcenie
czyli 4k(k+1)(4k−1)= 12k2(k+1)+4(k−1) k (k+1) to na czerwono
13 paź 19:41
Adamm:
4k(k+1)(4k−1) = 4k(k+1)(3k+k−1) = 4k(k+1)(3k)+4k(k+1)(k−1) =
= 12k2(k+1)+4k(k+1)(k−1)
13 paź 20:27