Relacja, odwzorowanie
kasia: Czy relacja jest odwzorowaniem?
R2 x R ⊃ Relacja = {((x,y),z) : (x2 + y2)( z − 1/(x2 + y2) ) =0}
Moje przemyślenia:
Oba nawiasy porównałam do zera. Z pierwszego wyszło mi, że x=0, y=0, więc para wyglądałaby tak
( (0,0), z dowolne)
Z kolei w drugim nawiasie od razu mianownik musi być różny od zera, więc nie wyjdzie nam taka
para, jak powyżej
A więc relacja jest odwzorowaniem.
Zgadza się?
13 paź 10:48
PW: Połóż przed sobą definicję odwzorowania. Nie trzeba "przemyśliwać', lecz sprawdzić czy są
spełnione warunki podane w definicji.
13 paź 11:40
Adamm:
ta definicja jest błędna
podstaw sobie x=0, y=0 to masz dzielenie przez 0
13 paź 11:55
kasia: Okej, rozumiem. Jednak teraz już zupełnie nie widzę czy to odwzorowanie, czy nie.
13 paź 14:41
kasia: Ale wydaje mi się, że przez ten kwadrat przy y, nie będzie to odwzorowanie.
13 paź 14:42
kasia:
13 paź 16:11