Przecięcie zbiorów
kasia: ∞
∩ {(x,y) ∊ R2 : y2≥nx2}
n=1
Rozpisałam to tak:
y≥√n x v y≤−√n x
Jednak z rysunku niewiele udaje mi się odczytać... wydaje mi się, że iloczynem będzie pkt
(0,0),
jednak nie jestem pewna czy w ogóle to jest dobry sposób.
13 paź 09:08
13 paź 09:54
Adamm:

zbiory "sciągają" się do prostej x=0
13 paź 09:56
Adamm:
a biorąc dowolny punkt z tego zbioru
y2/n≥x2 dla każdego n, więc przechodząc do granicy,
0≥x2 ⇒ x=0
czyli, jeśli punkt (x, y) należy do tego zbioru, to x=0, ale na odwrót, każdy taki punkt
należy do tego zbioru
13 paź 10:01
kasia: Hm, ale biorąc pod uwagę, że mamy tam nierówności, to ostatecznie co będzie iloczynem? Coś
więcej niż punkt (0,0)?
13 paź 10:33
Adamm:
(0, y), y∊R
13 paź 10:39
iteRacj@:
9:56 iloczynem będzie prosta x=0, ona należy do każdego ze zbiorów
13 paź 10:41
kasia: Już to widzę. Mój rysunek był nieczytelny. Dziękuję i życzę miłej soboty.
13 paź 10:43