Podzielnosc przez 37
Krzysiek60: Udowodnij ze jezeli liczba trzycyfrowa A= 100x+10y+z dzieli sie przez 37 to liczby
B= 100y+10z+x
i
C= 100z+10x+y dziela sie takze przez 37 .
12 paź 21:35
Adamm:
A ≡ −11x+10y+z ≡ 0 (mod 37)
B = 100y+10z+x ≡ 100y+10z+297x = 100y+10z+27*11x ≡ 100y+10z+27*(10y+z) =
= 370y+37z ≡ 0 (mod 37)
więc 37|B
C = 100z+10x+y ≡ 100z+121x+y = 100z+y+11*11x = 100z+y+11*(10y+z) =
= 111z+111y = 37*(3z+3y) ≡ 0 (mod 37)
więc 37|C
12 paź 22:20
Adamm:
napisałbym to "z definicji" ale za dużo pisania by było (tak myślę)
12 paź 22:20
Pytający:
A=100x+10y+z=37k
10A=10*37k=1000x+100y+10z=B+999x=B+37*27x ⇒ B=37(10k−27x)
100A=100*37k=10000x+1000y+100z=C+9990x+999y=C+37*27(10x+y) ⇒ C=37(100k−27(10x+y))
12 paź 22:22
Krzysiek60: dziekuje

Poprosilbym o wytlumaczenie tego bo we wskazowce mam B= 10A−999x i C= 10B−999y
to co napisal
Pytajacy .
12 paź 22:29
Krzysiek60: Doprecyzuje
Dlaczego bierzemy 10A i 100A ?
12 paź 22:55
Pytający:
Żeby było odpowiednio:
• co najmniej 100y, 10z i 1x,
• co najmniej 100z, 10x i 1y.
12 paź 23:47
Krzysiek60: OK
12 paź 23:57