Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej punkty spełniające warunek
Adam: Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej punkty spełniające warunek:
1. π≤arg(iz)<2π
2. π/3≤arg(−z)<π/2
W 1. nie mam pojęcia co z robić z (iz)
2. wydaje mi się że finalnie będzie coś takiego 5/3π<arg(z)<2π, ale nie wiem czy dobrze myślę
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś podpowiedział
12 paź 17:39
Mila:
Podpowiedź:
| | π | |
1) arg(iz)=arg(i)+arg(z)=arg(z)+ |
| +2kπ, k − całkowite |
| | 2 | |
i rozwiązuj nierówność:
2) arg(−z)=arg(z)+π+2kπ
12 paź 18:24
Adam: Ok
Pierwsze rozumiem i dziękuję

W drugim trochę jeszcze nie bardzo
12 paź 19:02
Adam: Aaa....
Wszystko jasne się stało
Dziękuję bardzo Mila
12 paź 19:05
Mila:
12 paź 19:13