pomocy!
Julka: W narożniku prostokątnego trawnika o wymiarach 3m x 7m wbito kołek, do którego przywiązano na
sznurku żarłoczną kozę. Wykaż, że długość x sznurka pozwalająca kozie na zjedzenie trawy
dokładnie z połowy trawnika spełnia nierówność 2√3 < x < 3√2.
12 paź 16:24
the foxi:

ile wynosi długość zielonej linii (sznurka, którym ograniczona jest koza)?
12 paź 16:28
Julka: ale dlaczego wysnaczyles taki zielony prostkat? to przeciez nie jest polowa trawnika.
12 paź 16:32
the foxi:

jeśli połowę trawnika rozpatrzymy jako każdy możliwy punkt, który przechodzi przez symetralną
dłuższego boku, otrzymamy długości sznurka należące do przedziału [3.5;
√22.25]
część liczb z danego przedziału spełnia tę nierówność, a część nie, więc uważam, że chodzi o
środek trawnika
gdy uznamy, że połową trawnika jest każdy punkt leżący na symetralnej krótszego boku, również
otrzymamy długości wykraczające poza przedział (2
√3;3
√2)
12 paź 17:03
the foxi:
już wiem, co jest źle w moim rozumowaniu. początkowo rozumiałem polecenie jako "na środku
trawnika jest odrobina trawy. wykaż, że..."
12 paź 17:06
ite:

Julka, oblicz pole wyjedzone przez kozę na sznurku o długości 2
√3 oraz na sznurku dług.3
√2.
| | 21 | |
Sprawdź, czy jedna wielkość będzie większa a druga mniejsza niż |
| m2. |
| | 2 | |
12 paź 17:09
ite:
@foxi wg mnie "połowa trawnika", to połowa powierzchni trawnika, ale zaczynam mieć
wątpliwości
12 paź 17:13
the foxi:
ite, może jednak o to chodziło

ale nie ukrywam, dość skomplikowane rachunki
l>0
| | πl2 | | π*32 | |
ile trawy zje koza, gdy sznur będzie miał długość 3? P= |
| = |
| ≈7.069 |
| | 4 | | 4 | |
mniej niż połowa, tak więc sznurek musi być dłuższy
zatem czas wytoczyć cięższe działo, czyli całkę
równanie okręgu o środku w punkcie S(0;0): x
2+y
2=l
2 ⇒ y=±
√l2−x2
| | l2 | | x | | x√l2−x2 | |
∫√l2−x2dx= |
| *arcsin( |
| )+ |
| +C |
| | 2 | | l | | 2 | |
"pole" trawy zjedzonej przez kozę to ∫
√l2−x2dx w granicach od 0 do 3
| | l2 | | x | | x√l2−x2 | |
(granice: 0 do 3) ∫√l2−x2dx=[ |
| *arcsin( |
| )+ |
| +C]30= |
| | 2 | | l | | 2 | |
| | l2 | | 3 | | 3√l2−9 | | l2 | | 0 | | 0*√l2−0 | |
= |
| *arcsin( |
| )+ |
| +C− |
| *arcsin( |
| )+ |
| −C= |
| | 2 | | l | | 2 | | 2 | | l | | 2 | |
| | l2 | | 3 | | 3√l2−9 | | l2 | | 3 | | 3√l2−9 | |
= |
| *arcsin( |
| )+ |
| −0+0= |
| *arcsin( |
| )+ |
| |
| | 2 | | l | | 2 | | 2 | | l | | 2 | |
| l2 | | 3 | | 3√l2−9 | |
| *arcsin( |
| )+ |
| =10.5 (połowa pola prostokąta) |
| 2 | | l | | 2 | |
| | 3 | |
l2*arcsin( |
| )+3√l2−9=21 |
| | l | |
po wpisaniu do wolframa otrzymałem l≈3.9256
12 paź 17:54
the foxi:
oczywiście l należy do danego przedziału, co było do wykazania, aczkolwiek pewnie był prostszy
sposób a ja, jak zwykle, poleciałem na około
12 paź 17:57
ite: może wystarczy suma: pole wycinka koła i pole trójkąta
12 paź 18:13
Mila:
Trzeba zapytać Julki jaki poziom edukacji.
Wg mnie zrobić, jak sugeruje ite o 17:09, jeżeli to LO.
12 paź 20:03
PW: Oczywiście, przecież nie kazali nam liczyć dokładnej długości sznurka, lecz sprawdzić
poprawność oszacowania.
12 paź 20:09