Proszę wykazać ze;
Ola784: ∩∞(u góry) n=1( na dole) ( 3−3/n,5+1/n)=[3,5]
12 paź 13:42
PW: To jak liczenie granic
W każdym ze zbiorów jest zawarty przedział [3, 5] (oczywiste). Kolejne przedziałyh są "coraz
mniejsze" (każdy następny jest zawarty w poprzednim). Lewe krańce tych przedziałów mają
granicę 3, zaś prawe mają granicę 5.
Onacza to, że żaden przedział postaci
[3−ε, 5+ε]
nie jest zawarty w iloczynie zbiorów.
12 paź 14:31
Ola784: jako osobny zbior traktujemy 3−3/n?
13 paź 09:05
Ola784: jak w zbiorze 3−3/n jest zawarty przedzial =[3,5]?
13 paź 09:09
Ola784: podstawiając pod n np., 1 otrzymamy 0, czyli 0 jest supremum
przy podstawianiu coraz większych liczb bedziemz zblizac się do 3, ale nigdy nie dojdziemy
nie wiem czy dobrze rozumuje, ale myslalam ze ten zbior zawiera tylko przedzial (0,3)
13 paź 09:13
PW: Porysuj te przedziały na osi, to się rozjaśni.
13 paź 10:32
Ola784: czyli 3−3/n i 5+1/n to są krańce przedziału?
13 paź 12:30
Adamm:
weźmy jakiś punkt
x∊∩n=1∞ (3−3/n, 5+1/n)
wtedy
3−3/n<x<5+1/n dla każdego n
przechodząc z n do ∞
3≤x≤5
zatem x∊[3, 5]
i na odwrót, jeśli wziąć dowolny punkt x∊[3, 5], to
3−3/n<x<5+1/n dla każdego n
zatem te zbiory są sobie równe
13 paź 12:33
Ola784: dziękuje za pomoc
13 paź 12:36