funkcje, parametry
Adam: Dla jakich wartości parametru k podana nierówność spełniona jest dla każdej liczby
rzeczywistej?
(k2−5k+6)x2+kx+1/4<0
wychodzi mi zbiór pusty, więc chyba robię źle...
12 paź 00:45
Adam: Δ<0 ⇔ k<6/5
a<0 ⇔ k∊(2,3)
k≠0
12 paź 00:48
PW: | | 1 | |
Δ=k2−4(k2−5k+6) |
| =k2−k2+5k−6=5k−6 |
| | 4 | |
− tak liczyłeś?
12 paź 00:51
Adam: tak
12 paź 00:54
Adam: a jak powinienem?
12 paź 00:55
PW: Dobrze, wcześniej napisałeś wypowiedź z 0:48 niż napisałem swoją.
12 paź 01:05
PW: Jeszcze tylko pokazać, że dla k=2 i dla k=3 też badana nierówność nie jest spełniona dla
wszystkivh x..
12 paź 01:08