x należy do R
a) Podaj miare kąta nachylenia wykresu funkcji do osi OX
b) wyznacz wszystkie liczby b, dla których miejsce zerowe jest liczba większą od 5 pierwiastków
z 3
c) napisz wzór funkcji liniowej g której wykres jest prostopadly do wykresu funkcji f i
przechodzi przez punkt A ( − √3, 1)
11 paź 23:46
Eta:
√3
a) tgα=a= −
⇒ α=180o−30o=150o
3
4−b
b) xo=
>5√3 ⇒ 12−3b>15 ⇒ b<−1
√3/3
1
1
c) g(x)= −
(x−xA)+yA , −
=√3
a
a
g(x)=√3(x+√3)+1
g(x)=√3x+4
11 paź 23:56
Eta:
I co wojtylll? jasne?
12 paź 00:29
wojtylll: Nie rozumiem tylko co się stało w podpunkcie b, dlaczego działanie zaczyna się od
4−b
, co tu się tak naprawde wydarzyło względem wzoru funkcji?