parabola, wierzchołek
Ada.: Jakie warunki muszą spełniać parametry k i m, aby wierzchołek paraboli y=5(x−k+1)2−m
a) leżał na OX
b) leżał na OY
ad. a) W=(0, −Δ/4a)
p=1−k
q=−m
p=0 ⇔ k=1
−m=−Δ/4a ⇔m=Δ/20
co z tym dalej trzeba zrobić? pomocy
11 paź 23:22
Krzysiek60: Ogolnie
Aby wierzcholek lezal na osi OX to Δ=0
Aby wierzcholek lezal na osi OY to jesli mamy y= ax2+bx+c to wyraz stojacy przy x musi byc
rowny 0
11 paź 23:33
Eta:
W(k−1, −m)
a) W∊Ox ⇔ −m=0 ⇒ m=0 i k ∊R
b) W∊Oy ⇔ k−1=0 ⇒ k=1 i m∊R
11 paź 23:42
Ada.: dziękuję
12 paź 00:10
Eta:
12 paź 00:14