Klasy abstrakcji
Witold: Witam, mam zadanie na ile klas abstrakcji dzieli zbiór liczb naturalnych relacja(mod n) ? Jak
jest moc zbioru
każdej z klas ?
kompletnie nie rozumiem definicji klas abstrakcji.
Jedyne do czego doszedłem to że klasa abstrakcji jest zbiorem w którym znajdują się wszystkie
elementy które są w relacji z innym elementem znajdującym się w tym zbiorze. I jest to podzbiór
większego zbioru. ( klasa abstrakcji to zbiór wszystkich elementów taki że jakiś x zachodzi z
nimi w relacje).
Nie wiem czy dobrze myślę a i czy to co napisałem jest kompletną bzdurą.
Bardzo proszę o pomoc
11 paź 23:05
Pytający:
Jak się domyślam, chodzi o relację przystawania:
xRy ⇔ x≡y (mod n) // n∊ℕ+
Wtedy jest n klas abstrakcji:
• [0]R=[n]R=[2n]R=...={kn: k∊ℕ}
• [1]R=[n+1]R=[2n+1]R=...={kn+1: k∊ℕ}
...
• [n−1]R=[n+(n−1)]R=[2n+(n−1)]R=...={kn+(n−1): k∊ℕ}
Można też zapisać ogólnie:
[x]R={k∊ℕ: k≡x (mod n)}
12 paź 02:10