Podzielnosc
Krzysiek60: Wykaz ze liczba 125 151 36 99........9 przy dzieleniu przez 9 daje reszte 6
tych 9 jest n czynnikow .
11 paź 22:02
Adamm:
jaką resztę daje suma cyfr? 6
11 paź 22:06
Krzysiek60: Witam
Adamm ale jak to mam rozpisac ?
11 paź 22:12
Adamm:
no to jaka jest ta suma?
9n+24
11 paź 22:17
Krzysiek60: No juz teraz rozumiem .
Bo w zbiorze mialem takie rozwiazanie
125 151 36 99.....9= 125 151 30 00...0 (n czynnikow ) + 600 .....0 (n czynnikow +99.....9 (n
czynnikow )=
9k+9*11.....1 (n czynnikow) +9*6 00.....0(n−1 czynnikow )+6= 9[k+11....1 (n−1czynnikow )+6
00....0 (n−1) czynnikow]+6
11 paź 22:26
PW: Rozwiązanie w zbiorze jest typu "jak zniechęcić do matematyki".
Dzieci mogłyby pokazać tak:
1251513699...9
+3
= 12515137000002
− suma jest liczbą podzielną przez 9, bo 1+2+5+1+5+1+3+7+2=27 (ma sumę cyfr podzielną przez 9).
Skoro n+3 dzieli się przez 9, to reszta z dzielenia n przez 9 jest równa 6.
Formalne uzasadnienie takiego wniosku:
n+3 = 9k dla pewnej naturalnej k,
stąd
n = 9k − 3
n = 9(k−1) + 6. − reszta z dzielenia n przez 9 jest równa 6.
12 paź 01:42
PW: I jeszcze jedno:
Nie można użyć w treści zadania określenia "tych 9 jest n czynników" ani podobnych określeń w
rozwiązaniu. Słowo "czynnik" na określone znaczenie w arytmetyce, więc uważny czytelnik
zgłupieje.
Pewnie w zadaniu dziewiątki były pod spodem ujęte w klamrę z podpisem "n". W tym edytorze nie
umiem tego narysować.
12 paź 13:55
Krzysiek60: Wlasnie tak PW bylo .Tez nie wiedzialem jak to zapisac .
12 paź 15:24