Żółty zeton jest wart tyle co?
Igor: Asia Basia i Kasia bawią się w sklep używając kolorowych żetonów jako pieniędzy. Asia mazw
portmonetce 1 żółty żeton, 2 czerwone i 8 niebieskich. Basia ma 1 żółty, 1 czerwony i 10
niebieskich. A Kasia ma po 2 żeton w każdym z trzech kolorów. Jeśli wiemy, że wartość żetonów
każdej z dziewczynek jest taka sama, to żółty żeton jest wart tyle co: a) 1 czerwony b) 2
czerwone c) 3 czerwone d) 4 czerwone e)5 czerwonych
11 paź 21:40
iteRacj@:
żółty żeton jest wart tyle co 3 czerwone
11 paź 22:10
Eta:
1 żółty = 3 czerwone
Odp: c)
11 paź 22:11
Igor: Jak to rozpisać żebym zrozumiał...
11 paź 22:18
Eta:
Asia : 1 ż , 2 cz, 8 n
Basia : 1 ż , 1 cz, 10 n
Kasia : 2 ż , 2 cz, 2 n
1ż+2cz+8n=1ż+1 cz+10n to 1 cz= 2n
wtedy
Asia : 1ż, 2cz,4 cz wartość 1 ż +6 cz
Basia: 1ż, 1cz, 5 cz wartość 1 ż +6 cz
Kasia : 2ż ,2cz, 1 cz wartość 2 ż +3 cz ⇒ 1 żółty wart tyle co 3 czerwone
11 paź 23:00
Eta:
To zadanie z 4 kl. SP
11 paź 23:09