Wyznacz długość przekątnej tego trapezu.
Beata: W trapezie równoramiennym ramię o długości 6 jest nachylone do dłuższej podstawy o długości 10
pod kątem 60°. Nie wiem nawet jak narysować ten trapez
11 paź 21:11
Krzysiek60 :
11 paź 21:14
the foxi:
podstawa czerwonego trójkąta=10+5−0.5x=15−0.5x
wysokość h wyznacz z sinusa
a z przekątną pomoże Pitagoras
11 paź 21:17
the foxi:
oczywiście ta dziesiątka oznacza długość całej podstawy trapezu
więc się machnąłem, podstawa trójkąta=x+5−0.5x=0.5x+5
11 paź 21:18
Krzysiek60: Kropka oznacza raczej kąt prosty .
11 paź 21:25
the foxi:
masz rację, powinienem o tym wspomnieć, że niestandardowo zastosowałem kropkę, jako 60
o
11 paź 21:27
Krzysiek60: Czesc

Jak studia ?
11 paź 21:28
the foxi:
hej, studia to dopiero za rok
11 paź 21:31
Eta:

d=
√72+(3√3)2=.............
11 paź 21:32
Beata: Zapomniałam dodać: to zad. za 4 pkt (1 pkt − wyznaczenie długości krótszej podstawy b=4; 2 pkt
− wyznaczenie wysokości trapezu h = 3
√3; 3 pkt − zastosowanie twierdzenia Pitagorasa służące
do wyzmaczenie długości przekątnej; 4 pkt − wyznaczenie długości przekątnej d = 2
√19).
Nigdzie nie widzę, żebyście mi radzili wyznaczyć długość krótszej podstawy, ani jak się do
tego zabrać, więc co robić?
11 paź 21:58
Krzysiek60:

Zęby cie bola ? To najpierw idz do dentysty
Skoro AB=10
AE=3 i FB=3 to EF=4 a EF=CD wiec ile ma CD?
11 paź 22:08
Beata: Nie rozumiem o co ci chodzi z tymi zębami XD
11 paź 22:35
Krzysiek60:
11 paź 22:41
Beata: Wyczułam w twoich słowach krytykę i uważam że jest ona w tym przypadku nieuzasadniona

Albo
pomagasz, albo milczysz... To że jestem tępa to już sama wiem
11 paź 22:51
Eta:
A z mojego rysunku ..... widzisz ? i ......... wiesz?
11 paź 22:53
Krzysiek60: Spojrz na swoj post z 22 :51 i (...w tym przypadku niezasadniona i po tym ikonka )
Potem ikona . Juz wiesz dlaczego zeby ? Poza tym nie krytykuj sie sama . Dobranoc
11 paź 23:06
Beata: Wiem o tym od początku, ale nie uważam by komentarz o dentyście był tutaj na miejscu. To forum
matematyczne, a nie jakiś czat internetowy. Znalazłam przed chwilą takie wytłumaczenie i
pomogło mi od razu:
https://pl-static.z-dn.net/files/dd3/421d50467cacc3685a68e6ad4260acc5.jpg Jasno, krótko, przejrzyście i na temat, a wy mam wrażenie za bardzo
wszystko skomplikowaliście
11 paź 23:26
Beata: Ale dzięki że poświęciliście czas, by spróbować mi to wytłumaczyć, doceniam to
11 paź 23:32
Eta:
"krótko i przejrzyście" podałam
z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o: h= 3
√3 , |AE|=3 to |EB|=10−3=7
z tw. Pitagorasa d
2=h
2+|EB|
2= 27+49= 76 ⇒ d=
√76= 2
√19
========
i po "ptokach"
11 paź 23:33
Eta:

trójkąt "ekierkowy"
11 paź 23:36